HABERLER>EKONOMİ
2 Eylül 2017 Cumartesi - 17:50

Türkiye`nin Ar-Ge tarihinde bir ilk

Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, Türkiye`nin ilk bitki besleme Ar-Ge merkezini kurdu. Tarımda dijitalleşmeyi arttıracak bu berkezde, yeni teknolojilerle bitki besleme konusundaki verimliliğe katkı yapacak yeni ürünler geliştirilmesine öncelik verilecek. Böylece tarımda verimlilik teknoloji ile arttırıl

Türkiye`nin Ar-Ge tarihinde bir ilk

Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, Türkiye`nin ilk bitki besleme Ar-Ge merkezini kurdu. Tarımda dijitalleşmeyi arttıracak bu berkezde, yeni teknolojilerle bitki besleme konusundaki verimliliğe katkı yapacak yeni ürünler geliştirilmesine öncelik verilecek. Böylece tarımda verimlilik teknoloji ile arttırılacak. Faaliyetlerini Toros Tarım markası ile sürdüren Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, Türkiye'nin bitki besleme alanındaki ilk Ar-Ge merkezini kurdu.

Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, "Türkiye'de kendi alanında bir ilk olan bu Ar-Ge merkezinde sektörün talep ve gereksinimlerini karşılamaya yönelik bilimsel çalışmalar yürüteceğiz." dedi.

Türkiye'nin tarımsal sanayi sektöründe en büyük kuruluşu olduklarını bildiren Göral, bu durumun kendilerine farklı bir sorumluluk yüklediğini belirterek, "Bitki besleme alanında bir Ar-Ge merkezi kurmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yaptığımız başvuru kabul edildi. Türkiye'de kendi alanında bir ilk olan bu Ar-Ge merkezinde sektörün talep ve gereksinimlerini karşılamaya yönelik bilimsel çalışmalar yürüteceğiz. Merkezde, yeni teknolojilerle bitki besleme konusundaki verimliliğe katkı yapacak yeni ürünler geliştirilmesine öncelik verilecek." dedi.

30 KİŞİLİK EKİP MERSİN'DE

Göral, Mersin'de kurulan Ar-Ge merkezinde 30 kişilik çekirdek bir ekiple işe başladıklarına işaret ederek, "Bu merkez tarımsal girdi alanında. 2018 yılı içerisinde de tarımsal çıktı alanında yeni bir Ar-Ge merkezini fabrika arazisi içerisinde ayrı bir bina olarak konumlandıracağız. Buradaki iştahımız büyük. Bizim gibi bir işletmede bir takım Ar-Ge çalışmaları zaten yapılıyor. Ama Ar-Ge merkezleri bunları belli bir disiplin içerisinde yapma fırsatını veriyor size. Bu merkez Türkiye'de ilk." ifadelerini kullandı. 

"İLK KONU EĞİTİM"

Türkiye'de tarım sektöründe çözülmesi gereken konuların başında eğitimin geldiğini vurgulayan Göral, Türkiye'nin seracılıktaki veriminin dünya standartlarında olduğunu ama buğday, arpa ve tahıllardaki verimin dünya ortalamalarının altında olduğunu belirtti.

Göral, bu anlamda devletin teşvikler konusunda yönlendirici olması gerektiğinin altını çizdi.

Tarım borsalarının da önemine işaret eden Göral, hangi ürün iyi para ederse çiftçinin bir sonraki yıl o ürüne yönelmesinin o ürünün fiyatında düşüşe sebep olduğunu anlattı.

Bu bağlamda devletin havzalarda hangi ürünün nasıl üretileceği konusunda tarım borsaları aracılığıyla yönlendirici olması gerektiğini söyleyen Göral, "Bu konuda Bakanlığımız önemli adımlar attı. Özellikle fiyat istikrarı açısından oldukça önemli." diye konuştu. 

"DİJİTAL TARIM ÇOK HIZLI BÜYÜYECEK"

Göral, Türkiye'nin tarımda dijitalleşmesinin çok minimal düzeyde olduğunu ama dijital tarımın çok hızlı büyüyeceğini öngördüklerini söyledi.

Türkiye'nin iyi tarım noktasında da kat etmesi gereken çok yolu olduğunu vurgulayan Göral, çiftçilerin önce toprak analizi yapması gerektiğini dile getirdi.

Cep telefonunu bu kadar iyi kullanan bir ülkede dijital tarımın çok hızlı büyüyeceğini öngördüklerini anlatarak, Toros Tarım'ın çiftçiler için hazırladığı "Toros Çiftçi" uygulamasından bahseden Göral, uygulamanın hızla yayıldığına dikkati çekerek, "Artık çiftçilerimiz bu uygulama ile tarlasına ne zaman ne kadar hangi gübreden vereceğini bilimsel yöntemlerle görebiliyor." diye konuştu.

Geçen yıl iç pazarda gübreye konan yasaklar sonrası ihracat yapan Toros Tarım, 2107 yılının ilk yarısında 15 ülkeye yaklaşık 130 bin ton gübre ihracatı gerçekleştirdi.

Göral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cirolarının yüzde 85'inin gübreden, kalanının ise gübre dışı faaliyetlerden geldiğini belirterek, büyümek istedikleri alanın gübre dışı faaliyetler olduğunu söyledi. Göral, Türkiye'de her yıl 1,8 milyar dolarlık yaklaşık 6 milyon ton gübre tüketildiğini, Toros Tarım olarak 2 milyon tonluk kapasitelerinin 1,5 milyon tonunu iç pazara sattıklarını ifade etti.

 
Trump, 7.9 milyar dolar yardım talep etti
 
Beydağ kurtuluş zaferini festival ile kutladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'nin birçok ilinden çıkıyor! Tüm dünyaya ihraç ediliyor
Tokat başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde çıkartılan bentonit, ...
İzmir'in turizm raporu: Ukrayna ve İran sürprizi!
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nce (ETİK) yayımlanan ...
Ege ihracatının ilk 8 ayı... Rekor geldi!
Egeli ihracatçıların Ağustos ayın ihracat başarısı bayram hediyesi oldu. ...
 
Adada bayram havası! Nüfusu kadar Türk turist geldi!
Uzun bayram tatili Yunan Adalarındaki turizmcilerin yüzünü güldürdü. Türk ...
İzmirli hazırgiyimciler Almanya yolcusu
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Kızılgüneşler: ...
İZTO'da seçim öncesi Yöndem'e büyük destek
Geçtiğimiz günlerde düzenlediği toplantıyla İzmir Ticaret Odası (İZTO) ...
 
EBSO'dan KDV iadeleri için çağrı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
Trafik sigortasında yeni düzenleme
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı rapordan şikayet konusu olan ...
Dünyanın en büyük uçağı Stratolaunch ve sıra dışı amacı
Bill Gates ile birlikte Microsoft'un kurucularından olan Paul Allen'ın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva